Baka lussekaka

Imorgon är det Lucia och jag tänkte därför idag testa att baka en lussekaka. De flesta bakar ju lussebullar och pepparkakor till denna dag, men jag vill testa något nytt. Hittade nämligen ett recept på just lussekaka och det såg så gott ut. Så ska testa och göra en sån. Delar med mig av receptet i fall även ni vill testa att baka den.

Ingredienser:
Till formen:
ca 2 msk smör
ca 0,75 dl ströbröd
Mjuk kaka:
125 g smör
1,5 dl strösocker
2 st ägg
2 dl vetemjöl
ca 100 g syltade apelsinskal
ca 60 g korinter
eller ca 60 g russin
Nöttäcke:
1 st ägg
2 dl farinsocker
200 g hasselnötkärnor

Gör så här:
Mät upp smör och strösocker i en vispskål.

Låt stå framme tills smöret blivit rumsvarmt, skär gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd. Rör det rumsvarma smöret och socker till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa kraftigt så det blir blandat. Skär russinen i mindre bitar om du använder russin istället för korinter. Tillsätt vetemjöl, apelsinskal, korinter (eller russin). Blanda till en jämn smet. Bred ut smeten i formen.


Knäck ägg i en bunke och tillsätt farinsockret. Vispa till en ljus fluffig smet med elvisp. Hacka nötterna grovt för hand med en vass kniv eller fint i maskin. Tillsätt nötterna och blanda till en jämn smet. Bred nötsmeten ovanpå den andra smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 50 minuter.

Låt kakan kallna under bakduk. Lossa sedan kanten och därefter kan du enkelt lyfta över kakan till ett fat. Den lossnar lätt från botten och håller ihop väldigt bra så den är väldigt lätt att flytta.

12 Dec 2019